Usta Ekle

Oto Kurtarma Nedir, Nasıl Yapılır? Araç Kurtarıcı Çeşitleri Nelerdir?

Oto Kurtarma Nedir, Nasıl Yapılır? Araç Kurtarıcı Çeşitleri Nelerdir?

Nüfus yoğunluğunun artması ve otomotiv sektörünün giderek büyümesi ile trafiğe çıkan araç sayısı da artış göstermiştir. İş, okul veya herhangi bir yere ulaşım sağlamak için otomobilleri sıklıkla kullanırız. Zaman içerisinde araç parçaları arızalanarak yolda kalmalara sebebiyet verebilir. Bu durumla sık karşılaşmayan kişiler için ‘oto kurtarma nedir’ sorusunun cevabı önemlidir. Ancak bu gibi talihsiz durumlarda 7/24 hizmet veren oto kurtarma devreye girer. Yol yardımı sayesinde yolda kalan araçlar kurtarıcı görevi üstlenen oto çekici sayesinde istenilen noktalara götürebilir.

Tekerleğin icadı ile ulaşım araçlarına adım atan insanlık önce bisikleti ve ardından otomobili icat ederek tarihi bir olaya imza atmıştır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte otomobiller ve araçlar giderek yenilenmiş ve günümüz şeklini almıştır. Hayatımızda büyük yer edinen araçlar lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç hatta zorunluluk haline gelmiştir. Dünya üzerinde araç satışı yapan onlarca marka vardır ve her gün binlerce araba üretilmektedir. Özellikle küresel çapta artan nüfus ile birlikte taşıtların üretimi artmış trafiğe çıkan araç sayısı da katlanmıştır. Ancak oldukça fazla parçaların birleşimi ile üretilen taşıtlar arızalanabilir hatta yolda kalabilir. Bu gibi durumlarda oto çekiciler kurtarıcı görevi görmektedir.

 Oto Kurtarma Nedir?

Bir yerden bir yere ulaşım sağlarken otomobilleri kullanırız. Ancak otomobiller toplamda 30 binden fazla parçanın bir araya getirilmesiyle meydana gelmiştir. Birbirleriyle bağlantılı olan bu parçaların eksik veya bozuk olması taşıtların işlevlerini yerine getirmemesine sebep olur. Söz konusu bu parçalar ise aşırı kullanma, trafik kazaları, darbe alma gibi sebeplerle eskiyebilir ve arıza çıkarabilir. Problem yaratan bu parçalar yüzünden trafik akışının yoğun olduğu yollarda veya şehirlerarası seyahat sırasında ıssız yollarda kalabilirsiniz. Veya trafik kazası sonucunda aracınız kullanılamaz hale gelebilir. Bu gibi durumlarda oto çekiciler kurtarma görevi üstlenir. Hasar veya bozulmaya bağlı olarak herhangi bir nedenden dolayı yolda kalan aracınızı güvenli şekilde oto çekiciye yükler ve sizin belirlediğiniz servis veya noktaya götürür.

Oto Kurtarma Nasıl Yapılır?

Oto kurtarma araçları arızalı ya da kazalı araçları servise götürmek için üretilen hidrolik sistemle veya elektrik sistemi ile çalışan özel mekanizmaya sahip taşıtlardır. Oto kurtarıcıların çeşitlerine göre özellikleri de değişiklik gösterir.

Oto kurtarma, çekici operatörleri tarafından yapılır. Oto kurtarma operatörü kurtaracağı aracın sahibi ile görüşme yaparak kaza veya arıza mahalline gider. Aracı çekiciye güvenli bir şekilde çıkaran oto kurtarıcı arızalı veya hasarlı taşıtı en yakın servis istasyonuna veya sahibinin belirlediği noktalara ulaştırır. Çekici mesleğini yapan kişilerin otomotiv sektörüne dair az da olsa bazı bilgileri bilmesi gerekir.

Araç Kurtarıcı Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Gün içerisinde ulaşım için araçları kullanırız. Nüfus yoğunluğunun arttığı büyük şehirlerde ise trafikteki araç sayısı daha fazladır. Zaman zaman trafikte kazalar meydana gelir, aküsü, benzini biten araçlar yolda kalır. Parçaları eskiyen ve arıza veren araçlar trafiğin tam ortasın bozularak durabiliyor. Bu gibi talihsiz durumlarda ise oto kurtarma devreye giriyor. Hareket ettirilmesi mümkün olmayan araçlar oto kurtarıcılara yükleniyor. Araç sahibinin belirlediği lokasyonlara veya en yakın oto servise taşınmasını sağlıyor. Fakat çekilecek taşıta göre araç kurtarıcı çeşitleri de farklılık gösterebiliyor. En sık kullanılan oto kurtarma araçları arasında çatallı çekici, tepeden çekici, vinçli kayar platform ve oto transfer çekicisi geliyor. Her biri farklı özelliklere sahip olan bu araçların çalışma sistemi de birbirinden ayrılıyor.

Çatallı Çekici

Çalışma düzeni forklifte benzeyen çatallı çekiciler çatalları sayesinde yükü alttan kaldırır ve çekerek taşımaktadır. Araç altına giren bu çatallar kaldırma görevini yerine getirir. Bu fonksiyonları sayesinde yolda kalan araç çekici kasasına güvenli bir şekilde konulur. Yola ve araca göre aracın yüklenmesi sağ veya sol taraftan da yapılabilmektedir.

Tepeden Çekici

Diğer adı ahtapot çekici olarak da bilinen tepeden çekicileri genellikle trafik polisleri kullanmaktadır. Dörtlü çatalına tekerlek bağlanan bu çekicide vinç tepeden aşağı doğru inmektedir. Yolda kalan hasarlı veya bozuk araç çekicinin kasasına yerleştirilir. Çatalları ile taşıtları dört bir yandan saran tepeden çekiciler günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ahtapot gibi aracı sarıp tekerleklerine bağlanmaktadır. Bu sebeple ahtapot çekici de denilmektedir.

Kayar Platform

Trafikte uzun vakit geçirenlerin yakından bildiği çekici türüdür. Yolda kalan araçlar için en sık kullanılan oto kurtarıcı taşıtlarındandır. İki yöntemle çekici kasasına hasarlı veya kullanılamaz haldeki araçlar yüklenebilir. Aracın hareket mekanizması çalışıyor ise taşıt kayar platforma çıkar. Ancak kaza veya bozulma nedeniyle hiç çalışmıyorsa devreye vinç girer. Hareket edemeyen araç vinç ile çekici kasasına yüklenir.

Oto Transfer Çekicisi

Oto transfer çekicisinde bulunan vinç sayesinde araç damperli platforma yüklenir. Vinçler hidrolik makaralıdır. Araç indirileceği zaman damper kaldırılır ve kontrollü bir şekilde indirme işlemi yapılır.

Çekici ve Kurtarıcı Arasındaki Fark Nedir?

Zamanla değişen dünya düzeni ve nüfus artışı ile birlikte trafiğe çıkan araç sayısı ve çeşitleri de giderek artmıştır. Yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen taşıtlar lüks olmaktan çıkarak temel ihtiyaç haline gelmiştir. Yük veya eşya taşıma, ulaşım gibi insanların ihtiyaç duydukları gereksinimlere göre farklı yerlerde kullanılmaktadır. Binlerce parçanın bir araya getirilmesi ile meydana gelen arabalar, artan trafik koşulları ve yoğun araç kullanımları ile birlikte arızalar, kazalar veya yakıt bitmesi gibi problemler yaratabilir. Ya da trafikte yaşanan kazalar sonucu işlevini yitirebilir.

Ancak hareket mekanizması çalışmayan araçlar için oto kurtarıcılar devreye girer. Kullanılamaz hale gelen araçları çekicilere yükleyerek belirlenen rotalara götürür. Çekici araçların bir diğer adı kurtarıcıdır. Aralarında bir fark yoktur. Çekici römork ya da yarı römorklar ve diğer araç modellerini çekmek için üretilmiş, yük taşımayan motorlu taşıtlara verilen addır. Bir diğer adı kurtarıcı olarak bilinen bu tip araçlar sadece oto kurtarma hizmetinde kullanılmaz. Bazı çekiciler yalnızca trafikteki araçlarda yaşanan yolda kalma  veya trafik kazası gibi sorunlar için destek verirken bazı çekiciler ise sanayi alanında hizmet vererek insanların iş yükünü azaltmaktadır. Çekiciler yüksek ton taşıma kapasitesine sahip taşıtlardır. Bu sebeple pek çok iş dalında karşımıza çıkmaktadır.

Oto Çekici Hizmetleri Nelerdir?

Seyahat ederken ıssız bir yolda veya trafiğin tam ortasında aracınızın aküsü ya da benzini bitmiş olabilir. Lastiğiniz patladıysa veya hasarlı trafik kazası yaşandıysa aracınızın olduğu yerde hareket etmesi imkansızdır. Bu tip durumlarda araç sahibinin yardıma ihtiyacı vardır. Yolda kalan aracın ve kişinin en yakın oto servise giderek aracını yaptırması gerekir. Her şoförün başına gelebilecek problemler arasında yer alır. Bu tip durumlar için 7/24 hizmet veren oto kurtarıcılar vardır. Çekiciler hemen hemen her tip araç için hizmet vermektedir. Aracın bulunduğu bölgeye ait adres verildiği takdirde en hızlı şekilde ulaşım sağlarlar. Yolda kalan aracı güvenli ve kontrollü bir şekilde oto kurtarıcıya yükleyerek bulunduğu noktadan belirtilen adrese götürürler. Fakat bazı oto kurtarıcılar, kaza veya arızalarda çekici hizmetinin dışında farklı hizmetler de sağlar. Yakıt bittiğinde yakıt temini, lastik patlamasında ve yedek lastik bulunmamasında lastik değişimi yapılması, araç anahtarının kaybolması durumunda yetkili çilingir hizmetinin ulaştırılması gibi hizmetler de oto kurtarıcılar tarafından veriliyor. 

 
TIKLA ARA SERVİS ÇAĞIR (444 8 436)